Det här med tiggarna...

(Sjuttonde December)
 
Jag trodde, naivt nog, att alla hade någorlunda information om vad som händer i vårt land nu, och hur lagar och förordningar fungerar, efter alla de samhällsdebatter som varit i tv, radio, tidningar och på sociala medier, men efter att pratat med vänner och sett diskussioner på sagda sociala medier så verkar inte fallet vara sådant...
Nu pratar jag alltså inte om de som väljer att inte tro på det som sägs eftersom Fria Tider, och någons kompis kompis fasters moster både sett dyra bilar och tiggare som inte kysste deras fötter för ett äpple, utan människor som faktiskt inte VET hur vårt land fungerar. Det är därför jag nu lite hastigt hafsar ner dessa rader innan jag ska bege mig ut i landet Shoppingkaos igen...
Jag säger inte på något vis att jag är någon absolut expert som sitter på alla fakta, men vissa saker går ju att kolla upp och i vissa fall väljer jag helt enkelt att tro på det jag läser eftersom jag inte hittat någon anledning att inte göra det, hur du vill göra är upp till dig, jag tänker bara dela med mig av hur jag ser på saken...
 
Imorse dök det upp en konversation på nyhetsflödet på ett av mina sociala medier, mellan två för mig helt okända personer, och eftersom jag därför inte kunde kommentera direkt i konversationen så tänkte jag ta det där istället... Så vitt jag förstår så började det med att en person i sin status skriver följande:
"Fy tusan vad jag tycker det ser skitit ut med alla tiggare som ska sitta överallt. Usch!!!" 
Därpå följer den sedvanliga debatten angående BMWs, iPhones, blå ögon och "vanliga" hemlösa. En person gör då ett nytt separat inlägg och skriver följande:
"Jag säger inte att du ska ge tiggarna pengar, eller att du måste älska att de sitter där de sitter, men jag önskar att du och alla andra i det här landet kunde visa andra människor respekt och medkänsla. Jag tror inte heller att du spottar på tiggarna du ser, men jag måste säga ifrån när jag ser din status.
I all välmening"  och länkar även till ett reportage som kan läsas här. Det var alltså detta inlägg som dök upp i mitt nyhetsflöde och eftersom jag tyckte att det inlägget var så bra skrivet i sin enkelhet så valde jag att se vad hon fick för svar. Svaret löd:
"Visst är det en rörande livshistoria. Jag skulle aldrig någonsin kunna spotta eller göra nåt dylikt mot någon annan. Skulle heller aldrig tillåta att någon gjorde något illa mot en medmänniska utan att gripa in.
Men jag kan fortfarande inte säga at
t jag tycker om när de sitter utanför affärer osv och stirrar/pratar bedjande. Vad jag inte heller kan förstå är varför de inte går till socialen/söker uppehållstillstånd eller nåt liknande. Sverige är väl ändå uppbyggt på ett sådant sätt att alla kan få nån form av hjälp och inte behöva tigga för mat o dryck? Och varför i hela friden har de lämnat barnen i hemlandet?! Skulle ALDRIG lämna mina barn, då måste det väl vara bättre att de får följa med? Jag tycker det är mycket skumt kring det hela. Hur tolkar du det hela?
"
 
Och där påmindes jag om en diskussion som jag hade med en vän härom veckan, hon hade samma slags funderingar och även då slogs jag av vilken okunskap det finns. Okunskapen finns inte bara bland de som väljer att inte vilja veta, utan även bland de utbildade, arbetande människorna som man möter på gatan... så here we go...
Anledningen till att de inte går till "socialen" (dvs söker Ekonomiskt bistånd) är för att de inte kan få ekonomiskt bistånd eftersom de inte är svenska medborgare, flyktingar, invandrare eller bor permanent i landet. Dessa människor är alltså, precis de flesta i det här landet, medlemmar i EU och därmed berättigade att uppehålla sig på valfri plats inom EUs gränser...
Varför vi inte fått tiggare på våra gator i någon större utsträckning förrän nu kan säkert någon smart forskare svara exakt på, men min gissning är en kombination av ett stabilt välfärdssamhälle (folkhemmet) och det faktum att Sverige ligger rätt isolerat i norr i ett ganska ogästvänligt klimat.
Anledningen till att de inte söker uppehållstillstånd skulle kunna vara för att det många gånger är en lång process, men mest troligt så är det nog för att DE INTE BEHÖVER DET!! Som sagt, de är medlemmar i EU är berättigade att röra sig fritt (under en bregänsad period). Ytterligare en anledning till att de antagligen inte söker uppehållstillstånd är att de inte vill bo här. Precis som svenskar åker till till Norge när jobben tryter och lönerna står stilla så har dessa personer kommit hit för att jobba för att få en drägligare tillvaro därhemma. Skillnaden är dock att medan vi kan ringa en släkting och be dem swisha över pengar till tågbiljetten hem, där vi kan återgå till vårt gamla "skitjobb" eller kanske få en slant från a-kassan, medan dessa personer kanske inte har något att återvända till och därför blir fast på ett ställe där de inte vill vara och där de känner sig ovälkomna.
Vad gäller barnen så skulle jag vilja fråga tjejen som skrev svaret varför i hela friden de INTE skulle lämna barnen i hemlandet?!! Vad för slags liv skulle barnen få här?? Bo på en provisorisk camping, ibland utan värme och med risk för att någon ogillande kommer och fjuttar på stället när de äntligen lyckats sova. Med föräldrarna ute och samlar tomburkar eller sittandes utanför butikerna, så blir de lämnade åt sitt öde i ett land där de inte förstår språket. Är det inte då bättre att de får vara i sitt eget land, där de kan göra sig förstådda, kanske kan gå lite i skolan och de får vara i sällskap med någon vuxen som de känner??
 
De senaste veckorna så har jag gjort något som jag inte gjort på nästan femton år - varje gång jag går hemifrån för att bege mig till en miljö där jag vet att jag kanske stöter på de stackare som sitter utanför butikerna så kollar jag plånboken och eventuella býxorfickor för att sedan lägga de mynt jag har i jackfickan för att enkelt och smidigt kunna plocka fram en peng när jag ser en insamlingsmugg.
 
Som sagt, jag kan inte ändra någons åsikt hur gärna jag än skulle vilja, och jag säger inte heller att alla MÅSTE ge pengar varje gång de passerar en mugg på gatan, men det jag BER er om är att visa lite respekt för dessa människor och tänka till en gång till innan ni slänger ur sig någon slentrianmässig nedsättande kommentar.
 
För er som faktiskt vill veta mer, så kan jag t. ex tipsa er om att lyssna på detta inslag:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=161&artikel=6046856
 
Fred och kärlek!
 

RSS 2.0